Veelgestelde vragen

1- Moet ik ook een Nederlandse nationaliteit hebben om een Nederlands rijbewijs te verkrijgen?

Nee, dit hoeft niet. U moet wel ingeschreven staan in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) van de gemeente als ingezetene. Daarnaast moet u in het bezit zijn van een Nederlandse of EU-nationaliteit of in het bezit zijn van een van de volgende verblijfsvergunningen:

  • - Type I: regulier bepaalde tijd
  • - Type II: regulier onbepaalde tijd
  • - Type III: asiel bepaalde tijd
  • - Type IV: asiel onbepaalde tijd type EU/EER, gemeenschapsonderdaan

De kosten hiervan verschillen per gemeente. Dit kunt u zodoende navragen bij uw gemeente.

2- Wanneer heb ik een BE-rijbewijs nodig?

Om met een aanhangwagen of caravan te rijden hebt u niet altijd een BE-rijbewijs nodig. Uw rijbewijs B volstaat zolang de aanhangwagen inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg.

In bepaalde gevallen is het toegestaan een aanhangwagen van meer dan 750 kg te trekken met alleen een geldig rijbewijs B. Dan geldt daarvoor als voorwaarde:

de toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer dan 3500 kg zijn.

In alle andere gevallen is een BE-rijbewijs verplicht.

Meer informatie over BE-rijbewijs kunt u vinden op de website van het CBR

3- Wat zijn de kosten voor de theorie- en praktijkexamens?

Op de website van de CBR vindt u een compleet en actueel tarievenoverzicht voor theorie- en praktijkexamens. 

Op het moment van aanvragen moet u in Nederland woonachtig zijn. Daarbij moet u al 185 dagen in Nederland woonachtig zijn geweest in het voorafgaande jaar , gerekend vanaf de aanvraagdatum. Ook volstaat het als u tenminste zes maanden staat ingeschreven aan een in Nederland gevestigde universiteit, school voor middelbaar, voortgezet of hoger beroepsonderwijs of andere school voor middelbaar, voortgezet of hoger onderwijs. Tot slot mag u maximaal 4 jaren buiten Nederland hebben verbleven, mits u wel een periode van 10 jaar onafgebroken in Nederland heeft gewoond. In dat geval hoeft u dus niet eerst 184 dagen in Nederland te verblijven.

4- Kan ik mijn Nederlands rijbewijs halen als ik net verhuisd ben naar het buitenland?

Dat kan, u moet dan wel het afgelopen jaar 185 dagen in Nederland hebben gewoond, gerekend vanaf het moment van aanvraag.

5- Kan ik een Nederlands rijbewijs halen als ik net over de grens woon en wel in Nederland naar school ga?

Nee, u moet woonachtig zijn in Nederland op het moment van de aanvraag.

6- Wat is een echtheidsverklaring?

U kunt een verklaring opvragen waarin staat hoe u geregistreerd staat in het Centraal Rijbewijzenregister. Deze verklaring heet een echtheidsverklaring. Deze kunt u bijvoorbeeld gebruiken als u naar een ander EU/EVA-land bent verhuisd en

Rijbewijs houden

1- Kan ik mijn rijbewijs vrijwillig inleveren als ik dat wil?

Ja, u kunt vrijwillig afstand doen van één of meerdere categorieën van uw rijbewijs. Het rijbewijs wordt dan ongeldig verklaard.

2- Wat gebeurt er als mijn rijbewijs in het buitenland wordt ingenomen?

Het rijbewijs wordt dan teruggestuurd naar Nederland, waar u het rijbewijs normaal gesproken weer terugkrijgt. U moet niet direct een nieuw rijbewijs aanvragen in Nederland, omdat deze later ongeldig wordt verklaard. Dit gebeurt als de RDW erachter komt dat het rijbewijs in het buitenland is ingenomen. U kunt dus beter wachten tot u uw rijbewijs weer in uw bezit krijgt.

3- Wat is het verschil tussen een puntenrijbewijs en een beginnersrijbewijs?

Iedereen van 18 jaar of ouder die voor het eerst zijn rijbewijs haalt is 5 jaar beginnend bestuurder, dit heet dan ook een beginnersrijbewijs. Dit geldt ook voor 17-jarigen die voor 6 juni 2012 hun rijbewijs B hebben gehaald. Voor 16-jarigen en 17-jarigen is de termijn 7 jaar nadat zij hun eerste rijbewijs hebben gehaald. Hebt u binnen 5 jaar 3 strafpunten gekregen, dan moet u uw rijbewijs inleveren bij de politie. Vervolgens moet u een rijvaardigheidsonderzoek doen bij het CBR.Het puntenrijbewijs geldt voor iedereen: zowel ervaren bestuurders als beginners. Ook voor deelnemers aan 2toDrive, waarbij vanaf 17-jarige onder begeleiding een auto mag worden bestuurd, geldt dit puntenrijbewijs. Het is ingevoerd om rijden onder invloed tegen te gaan.Als u binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op, bent u uw rijbewijs kwijt. Bij de 2e overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,3 promille zijn. Als uw rijbewijs ongeldig is verklaard, mag u niet meer rijden. Na de periode van rijontzegging moet u opnieuw rijexamen doen om een rijbewijs te halen.

4- Ik weet dat ik niet mag rijden met een verlopen rijbewijs, maar kan ik mij hiermee wel identificeren?

Nee, u kunt zich hier niet mee identificeren. Met een verlopen paspoort of identiteitskaart is het ook niet mogelijk om u te legitimeren .


Heb je vragen of zoek je informatie en ben je in het bezit van WHATSAPP? sla dan ons telefoonnummer 0647181010 op en stuur een berichtje!

 Direct Inschrijven


Mozartlaan 57 | 3122 HD Schiedam


WhatsApp 0647181010


0647181010


romanautorijschool@outlook.com

Volg ons en lees hier ons laatste nieuws en onze laatste akties:

Roman Autorijschool is een zelfstandige rijschoolonderneming met een eigen inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

All Rights Reserved | Roman Autorijschool | Copyright © 2014 | BankRekening: NL81RABO 0385000715 |KvK: NL228337781Bo2

Powered by: www.45Site.com Designed by: ww.TayebSaeed.com | All Rights Reserved.

Klik hier om naar boven te gaan